Når fodring bliver en videnskab

Foder, vaner og valg
Mange hundeejere har gennem årene valgt at fodre med det samme foder (tørfoder) hele hundens liv. Heldigvis, og for hundenes glæde og velfærd, er vi i nyere tid blevet klar over fordelen i, at hundemad MEGET gerne må variere.
Mad og ernæring er et uudtømmeligt emne, og naturligvis er det en god idé, at tale med et madkyndigt menneske, en ernæringsekspert eller en veterinær om den korrekte ernæring. Jeg vil blot anbefale, at man søger viden og meninger flere steder. De fleste dyrlæger går mest op i om foderet har det ernæringsmæssige de skal have – helbredsfokus – mange går ikke nærmere ind i proteinkilder, mængden af kulhydrat, osv. fordi de simpelthen mener, at det er de færreste hunde der ikke kan tåle kulhydrat og derfor helt skal udelukkes for dette.
Dyrlæger er ”trænet” i at se på varedeklarationen – at foderet indeholder det energimæssige korrekte for den angivne hund samt evt justeringer i forhold til led, nyre, overvægt osv. hvis hunden har problemer med dette.
Det er ej heller uinteressant at nævne mængden af afføring. Mange hundeejere undrer sig over, at deres mellemstore hund laver så store lorte at de ikke kan have den i posen 😃 Så finder man ud af, at de er på et tørfoder med masser af ubrydeligt kulhydrat, og dette afstedkommer en del ud af den anden ende. Dette er ikke svært at gennemskue: ”hvor meget kommer ud i den anden ende når jeg fodrer med 1 kontra 2 produkt”. Ligeledes er det en ting, som mange måske ikke lige tænker over, men som giver ret meget mening for ejeren, når det nævnes.
Uvant mad kan naturligvis forstyrre hundens afføring. Så hunden bør ikke fodres som mennesker – med stor forskellighed fra dag til dag. med krydderier, salt og E-numre. Men f.eks. kan man med fordel skifte proteinkilde i ny og næ, give kogte grønsager, give lidt frugt og blande dagens mad mlm. råfodring og tørfoder. Altsammen må forsøges frem…. Så hunden har et godt helbred, og der ikke er daglig tynd afføring eller hård afføring, så hunden får den helt rigtige ernæring.
Vi må ikke undervurdere hundens spidskompetence til at skelne lækre dufte fra det sædvanlige (småkedelige og kendte) tørfoder. Hvis din hund kunne vælge – ville den så vælge tørfoder, råt eller tilberedt mad? Hmmmmm……
Jeg vil ikke dømme, hvordan du skal fodre. Jeg ved, at mange hundeelskere tyer til tørfoder og vådfoder (dåsemad). Men vi er ligeledes en hel del efterhånden, der tyer til hhv. hjemmelavet hundemad eller BARF (biologically Appropriate Raw Food). Blot husk på, at den primære energikilde hos hunde ikke er kulhydrat, men protein og fedt.
”Min hund er kræsen”.
Har du forsøgt dig med alverdens forskellige typer af hundemad, uden held? Ender det ALTID med at firbenet ALLIGEVEL ikke gider at spise sit foder efter et par dage med ny mad?
Kræsenhed handler sjældent om foderet der serveres, men snarere en tillært adfærd. Dvs. en adfærd du har skabt hos din hund. Hvis hvalpen/hunden har fået serveret menneskemad i større eller mindre grad (leverpostej, kyllingestykker etc), godbidder og andet lækkert (tyggeben etc) FORDI du er bekymret og mener ”den SKAL da have NOGET i sin mave”, vil du som ejer skabe en forventning om, at du nok skal servere noget andet fra dagens buffetbord… Så med andre ord, som hunde/hvalpeejer skaber man en tillært adfærd, der ret beset er en form for spiseforstyrrelse.
Det kan også være tilfældet, at firbenet har fået et stort antal godbidder over hele dagen, som ikke er tilpasset hundens størrelse, så du nemt har overvurderet hvor meget hvalpen/hunden faktuelt har brug for. I sådanne tilfælde er der jo ikke appetit hos hunden, når det rigtige måltid dukker op.
Mit forslag er hér, at du fra morgengry, afmåler korrekt mængde af hhv. foder og godbidder/snacks til hundens størrelse. Vælg SUNDE godbidder, der med god samvittighed kan fratrækkes i madregnskabet. Fodrer du med tørfoder, kan du nemt overhælde det med lidt varmt vand (ikke kogende), således at der kommer en dejlig duft i hundens næse.
Du KUNNE også vælge andet end tørfoder (?).

Varier kosten til din hundeven. Variation ER vigtigt for hundens trivsel.

Et par huskere…
Hunde kan sagtens dufte, at vi mennesker altid er dem, der får lov at spise den mest velduftende mad. Hunde er rovdyr, og kan lide variation (glem ikke 99% genetik med ulven i enhver hund), og maden må MEGET gerne dufte forskelligt. Hunde vil helst spise uden trafik omkring dem. Så se bort fra skrønen om, at hunden kan lide at hele flokken er omkring den når der serveres mad.
(Udsagnet “mine hunde har alle spist tørfolder med stor glæde, så det er vel bevis nok for at det virker” !!!!! ååååhhhhhh, altså, har disse mennesker overvejet, at deres hunde INTET valg har fået?)
Check, hvilke madvarer der er giftige for din hund, hvis du vælger at lave hjemmelavet hundemad. Det kan blive en lille videnskab (som måske er værd at sætte sig ind i?). Der findes ikke éet facit mhp. foder (i mine øjne, men jeg er ej heller religiøs). Det afhænger helt af race, blanding, type af hund, aktivitet, størrelse, type af mad, hundens helbred OG hvad ejer har ressourcer til….
HVORDAN har du valgt at FODRE din bedste ven? 🙂
Christina/Det Gode Hundeliv. Hverken foderekspert ELLER selvudnævnt foderekspert, men tilhænger af sund fornuft og oplysning.
Tak for sparring til Trine Ahlmann Move in Harmony, dyrlæge og vet.kiropraktor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *