Det Gode Hundelivs DogLife Balance
Lidt om stress…
Nej, det drejer sig ikke om APV eller sygefravær. Det handler derimod om hundeejeres påvirkning af alle de hunde, der bor i vores samfund. Mange af vores hunde stortrives. Motion, socialisering, miljøtræning, leg og rammer er på plads. Men lige så mange hunde har et strejf i pelsen af lidt eller mere negativ stress i deres hverdag. Stress er i os alle. Det er kroppens måde at arbejde med hjernen på og er med til at vi kan overleve, hunde som mennesker. Men stress kan gå hen og blive farligt.
Stress er både positiv og negativt
Vi opererer med positiv og negativ stress. Ja, det lyder mystisk. Men der er faktisk en god forklaring. Hormonet adrenalin frigives, hvis din hund oplever en positiv eller god form for stress i relation til den overlevelse. Altså en livsfremmende situation, hvor stressen forsvinder umiddelbart efterfølgende (2-3 dage). Adrenalin er bedre kendt som Fight/Flight hormonet. Altså kroppens kvikfiks til hjernen om en hurtig reaktion. Det kan være under løbeleg med andre hunde, i fri leg eller under samarbejde, jagt mm. Altså engagement, inspiration og arbejdsglæde. Udskillelse af adrenalin er positivt for hunden, så længe det sker i passende mængder, og hvis din hund kan geare ned igen derefter.
Negativ (kronisk) stress er der fx tale om, når din hund bydes daglige kastelege, hive/trækkelege, daglige lange kondiløbeture, cykelture, hårde træningsmetoder, isolation, tilbagevendende skænderier i familien. Situationer, hvor din hund ikke når at falde ned i stressnievau, før det hele starter på ny. Negativ stress er altså, når stressniveauet afviger i kvalitet og kvantitet fra normalen. Dette er på sigt skadeligt for hunden, fordi det frigiver kortisol, der forstærker virkningen af adrenalin (og noradrenalin) og forbereder hunden til længerevarende stress i kroppen. Længerevarende stress giver overordnet din hund de samme fysiske udfordringer og sygdomme som hos os mennesker, når vi lider af stress. De fysiske stresssygdomme afgiver igen poteaftryk i hundens adfærd, afhængig af race og individ, og så har vi den nedadgående spiral både mentalt og fysisk.
Hvordan ved jeg, om min hund har negativ stress
Det kan være svært at diagnosticere en hund med stress. Der bør komme en adfærdsrådgiver ind over den diagnose, så hunden bliver hjulpet bedst muligt videre til et anderledes, ustresset liv. Men at have tanker på velfærd og trivsel hos ens bedste ven kan være starten på en erkendelse om det videre gode hundeliv. Symptomer på stress kan være rastløshed, ekstrem slikken på poter eller ben, manglende trivsel, apati, for høj aktivitet, separationsangst, adfærdsproblemer, nedtrykthed, ekstensiv gøen, urenlighed, ofte gaben, rysten og sitren, halejagt mm. (Nævnte symptomer kan også være tegn på fysisk sygdom, der naturligvis skal vurderes af en dyrlæge).
Hvad udløser negativ stress hos min hund
Der er stor forskel på de udløsningsfaktorer, som stresser os mennesker versus dem, der stresser vores hunde. Det skyldes vores forfædres forskellige måder at overleve på samt evne til at bearbejde hændelser. De mest almindelige stressfaktorer, som vi udsætter vores hunde for, er overordnet: Over- og understimulering, mangel på rammer, grad af socialisering, grad af miljøtræning, fyrværkeri, for meget alenetid, fremmede hunde eller mennesker, usikkerhed og sygdom eller skader.
Doglife balance UDEN negativ stress
Så hvordan undgår jeg, at min hund får stress?
En kontinuerlig vurdering af, om din hund har en doglife balance, kan være svaret. Har I daglige gode rytmer? Spadserer I spændende og rolige ture flere gange dagligt? Gerne med næsearbejde og små opgaver indlagt? Altså tilbagevendende positive oplevelser med givtig, positiv træning? Sørger du for at forstå din hunds adfærd, hvis den måske gakker ud?
Oplever du akut stress i din hund, så tag den øjeblikkeligt væk fra situationen. Et eksempel kan være stress mod en artsfælle. Et udfald mod en anden hund, som de fleste kender til, da man jo ikke kan være venner med alle. I sådan et tilfælde er det optimalt at arbejde med afstanden. Tag din hund så langt væk, at du kan se, at den slapper af på ny. Undgå at komme så tæt på, at din hund reagerer. Beløn at den slapper af, vær selv den overskudsagtige. Lær at læse din hunds signaler. Du kan vælge at arbejde aktivt med denne stress, altså at arbejde med din hund, så den kan tåle den aktuelle artsfælle. Dette er jo blot et mål, hvis din hund skal se og kunne passere netop denne aktuelle artsfælle ofte, det vil sige 2-3 gange om ugen. Sker det sjældnere, kan man diskutere vigtigheden i at opelske stress for derved at arbejde med hunden.
Andre situationer kunne være:
- Manglende forudsigelighed i dagligdagen.
- Isolation og for længe alene hjemme.
- Snydelokkeord ”nu kommer mor”, hunden farer op og er glad, men mor kommer aldrig. Det var jo bare for sjov ejer sagde det. Hunde har ikke samme humor som mennesker.
- Manglende mad når det er madtid. Skålen forbliver tom.
- Straf. Hund hidkaldes, men straffes for at komme for langsomt.
- Udskæld og høj stemmeføring.
- Tvang. Eksempelvis hiven i snor forbi anden hund, som vil udløse påtvungen social adfærd.
- Ejers irritation, der går ud over hunden.
I ønsket om en top Doglife Balance/ Christina, Det Gode Hundeliv
Kilde: Hundepsykolog og forsker Anders Hallgren ”Stress, angst og aggression hos hunde”