Hundebørn og Børnehund

HundeBørn og Børnehund

Har du hørt medmennesker sige: Min hund er meget langmodig med mine små børn? Eller: Min hund finder sig simpelthen i alt fra de børn?

Ofte måler og roser vi hundens tolerance og dygtighed på, hvorvidt den er glad for børn, finder sig i alt fra børn, er langmodig og rigtig sød ved børn. Men tolerance er faktisk et rimeligt vidt begreb, og hvornår er nok nok? Hvornår bør vi, i hundens verden og som hundeejer, være advokat for vores hund og sætte grænser for børnene?

Hvad er tolerance?

Tolerance er evnen samt viljen til at acceptere, rumme forskellige meninger, adfærd, holdninger, som er modsat og ulig ens egne.

Det kan også være evnen til at håndtere en handling, som er irriterende eller direkte ubehagelig. Sidst, men ikke mindst, er tolerance selve muligheden for at udholde smerte og modgang.

Så at være tolerant er derfor at udholde noget, der er direkte imod, hvad man faktisk har lyst til. Vi mennesker tolererer f.eks. tandlægebehandlinger, dårlige TV reklamer, larm fra naboen midt om natten, trafikkaos mm. Men havde vi et valg, undlod vi at komme i disse situationer.

Roser vi vores hund for at være tolerant overfor børn, roser vi jo i virkeligheden hunden for at finde sig i noget, den hellere var foruden? Hunden tolererer børn, der sidder på dens forben, rider på dens ryg, prikker til den med en pind, skriger den ind i øret, niver hunden i kinden. Ligger ved siden af dens snude, når den skal bide i sit kødben. Listen er lang. Er der nogen derude, som faktuelt overvejer, om man sætter hunden i en grænseoverskridende situation? Og videre endnu, er der nogen, som stopper barnet? Eller skal hunden blive ved med at være tolerant?

Hvor går grænsen for dig?

At stole på hundens tolerance er en høj satsning ift vores børn. Den dag hunden føler ubehag, har ondt, eller ganske enkelt har fået nok af at blive  grænseoverskredet og mistolket, vil den med rette sige fra. Jeg hører ikke mange hundeejere tro, at dette vil ske. Indtil det sker. Det er aldrig hunden, der vinder.

Hvad med ordet respekt?

Respekt er hensyntagen til individet, omtanke for individets følelser, ønsker og rettigheder. Respekt er ligeledes høflighed.

Hvordan finder jeg balancen?

Ordet respekt er nok det ord, som vi hundeejere skal smage lidt mere på. Bruge ordets værdi ift vores hunde og deres (positive) interaktion med vores børn. Mange hundeejere har øje for at skabe spændende samarbejde mellem børn og hunde, så det bliver en fornuftig måde at være sammen på, lærerigt. Gensidig glæde og respekt bygges på forståelse og indsigt. Det skal vi have mere fat i som hunde- og børneforældre. Aktivt at lære børn, hvorledes man gebærder sig i selskab med hunde. Respekt for at lade hunde alene og slappe af uden at blive fiflet ved. At lære vores børn at omgås hunde med omtanke og eftertænksomhed. Det er og må være vores mål mellem hund og barn. Hunde er ikke legetøj.

Skønne og varme relationer er bygget på tillid, indsigt, god kommunikation og respekt. Det er værdifuldt for resten af livet for børn at omgås hunde med respekt og kærlighed.

Skønne og varme relationer bygges ikke på tolerance og overbærenhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *