Hundens Tarv

Hundens Tarv
Hvad er Hundens Tarv? – Hvordan giver man sin hund Det Gode Hundeliv? – Hvad siger videnskaben om hundens behov? Hvad synes du om din egen attitude vs din hund? Her er mit bud på en indsigtsfuld tilgang til Hundens Tarv.
Helt konkret, foretrækker jeg en enkel kategorisering:
• Det Sociale/Miljøtræning
• Motion/kost
• Tryghed, tillid, og stimuli
En uddybning og argumentation til ovenstående:
Det sociale, herunder miljøtræning (miljøtræning fordi mennesker har skabt nogle kunstige rammer som trafik, lys, gader, busser, tog, duftende pizzarier, skilte der blafrer, svingdøre etc.).
En hund er et socialt dyr. Et rovdyr. Flokken er allervigtigst, og flokken er dig og din familie. Afskæring fra andre hunde er ikke smart, hvis du vil tilstræbe Hundens Tarv. Tænk gerne på den race du har valgt, og hvilket socialt behov netop din race har. Nogle racer har et større socialt behov end andre. (Racekundskab vil jeg ikke ind på her, da det er et K Æ M P E emne). Vil du evaluere din blandingshunds sociale behov – fx en Labradoodle, så tænk på samtlige racer der har været med til at skabe din blanding, og sæt dig ind i deres individuelle behov. I nævnte tilfælde vil det være hhv. en Labrador og en Puddel. At huske på at hunden er et socialt dyr, må gerne starte allerede før hvalpen kommer til sit nye hjem. Lav en plan over din hunds socialisering. Find hundevenner i området, hvem og hvor kan din hvalp/hund lege frit og lære hundesprog. DU kan IKKE lære din hund hundesprog, det kan andre hunde udelukkende. Men du kan skabe rammen til Hundens Tarv allerede hér.
Hvornår har din hund sidst fået en ordentlig omgang miljøtræning? Tag din hund med i gågaden, op at køre i bus, gå gennem tunneller, tag den med i boghandleren (hvor der altid er den søde dame med hundekiks bag skranken) etc.
Ønsker vi mennesker, at vores voksne hunde er ”nemme” at have med, så skal de jo for dælen lære det. Intet kommer af ingenting. Al socialt relateret i hundens verden, skal indlæres og VEDLIGEHOLDES, herunder Miljøtræning. Hunde husker via oplevelser, og det skal være de gode af slagsen tak.
Myten ”en hund har det da bedst på landet”… vil jeg gerne aflive hér og nu. En byhund/forstadshund oplever oftest en del flere sociale spændende udfordringer i det daglige (læs: lærerige), og langt flere tankemæssigt krævende ting i dens miljø end en landhund, der har syv tønder land og frihed, men ingen krav og nye oplevelser, 3-4 daglige gåture eller for den sags skyld møder forskellig artede fremmede hunde at tale med.
Motion/kost
Hundens tarv må være, at vi giver den tilpas med motion. Ikke for meget, ikke for lidt. Også her skal du tænke racekundskab og ikke mindst alder.
I mine øjne, bør motion IKKE involvere et menneskes løbetræning eller cykling. Hvorfor i alverden skulle det dog det? Måske er argumentationen ”for at spare tid”. Aha – vil jeg så blot svare. Intet andet………………… I mit skriv hér til dig, kan jeg så tilføje: ” Er det hundens tarv”? Eller er det mon et menneskebehov? Jeg har oplevet et utal af joggehunde og cykelhunde, som er topstresset over at følge med ejer, der har så travlt med pulsuret, at han/hun ikke kan ”tillade” sig at stoppe og lade den løse joggehund gå alle hilseritualer igennem i mødet med en anden fremmed hund i hundeskoven eller på engen. Nuvel, her vil jeg få på puklen – men jeg kan tage det. Motion er én ting, oplevelser og mentalstimuli er en helt anden.
Kost – ja, ALTSÅ – tal med en ernæringsekspert. Jeg vil ikke præferere her. Men der er jo ingen tvivl i mit sind om tørfoder vs. råfodring/hjemmelavet mad. Så absolut ikke. Hundens Tarv må bero lige meget på en sansetur, ud i ben og brusk, foder til at ”fange” i haven etc. – som at bero på en optimal ernæring. Husk, det er et rovdyr. Lidt om en hundenæse, har jeg tidligere skrevet som følgende:
“Lugtesansen – Det område i snuden, som gør hunden i stand til at identificere en lugt, er hos hunden knap 2.5 mio gange bedre end menneskets. Samtidig er det område i hjernen, som modtager signalerne, også betydeligt mere udviklet. Dette gør hunden i stand til at opfange og identificere et bredt spektrum af lugte – selv i meget små koncentrationer. Det er hovedsageligt via dufte, at hunden orienterer sig om sin omverden. Hunden går ofte med snuden nede i jorden eller ruller sig i ting, som kun hunden selv synes lugter godt 😊 kke mange ved, at en velfungerende lugtesans er en forudsætning for, at hunden har en god appetit. Det skal understreges, at lugtesansen er hundens vigtigste sans!” – ja hov, så er vi jo fluks hoppet direkte over i tryghed, tillid, stimuli, til opfyldelse af Hundens Tarv.
Tryghed, tillid og stimuli
JEG mener umiddelbart, at tryghed er grundstenen i tillid. En tryg hund er automatisk en hund med tillid. Opbygning af tillid er bl.a. træning med positiv forstærkning, ingen længerevarende isolation (deprivering), ikke for lang tid alene hjemme. Det involverer ros på en optimal timing af det vi ønsker fremadrettet. Tillid involverer IKKE afstraffelse. For filan – INGEN afstraffelse…. INGEN tvang. Og dertil konsekvent håndtering. En hund kan ikke forstå inkonsekvens. Den er ikke længere…
Din hund lever i nuet. Ros skal komme straks, ikke et sekund senere. Nag bæres ikke i en hunds verden. Den ved ikke hvad nag er. Så swipe din negative nu og her tavle ren! Start forfra, hvis din hund gør noget forkert. Lær dens sprog, den kan ikke lære dit.
Kommenter gerne. Jeg interessrer mig for dem alle!.Husk – ovenstående er IKKE et fyldestgørende dokument om Hundens Tarv. Ovenstående er skrevet til inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *