ULVETIMEN……

ULVETIMEN….

Når hvalpen får sorte øjne, bjæffer dig op i dit ansigt, bider i dine ben, arme, hænder, får børnene til at græde og derefter spurter rundt i hjemmet i cirkler – op i sofa, rundt i køkken og ned under stolene…

Man kender knapt sin skønne hvalp, når den leverer en fuldbyrdet ulvetime…… Læs hér, hvad og hvorfor.. Foto: Rolf Flor

Bare rolig – I gør ikke noget galt overhovedet. Det er en udfordring, som mange hundeejere oplever med deres hvalpe/unghunde.
Hvalpen er ikke streng, grænsesøgende, ondskabsfuld eller provokerende. Hvalpen er midt i Ulvetimen – gys….

Hvalpen skal af med dagens sidste energi, samtidig med at visse teorier peger på at hvalpen fejrer samværet og en god dag der snart har ende.

(Undtagelsesvis kan hvalpen dog være overtræt/stresset…… og kan ikke finde ro – det er en anden snak…)

For at undgå gakkelak tendenserne, må du sætte et mål om at hvalpen får lavet om på sit skema. Med dette mener jeg, at der er forskellige muligheder for nedgradering af energi til afvikling af en ulvetime…. Blot husk på, at hvalpen IKKE skal straffes – du skal ”bare” sørge for at kode energien til noget mere hensigtsmæssigt -og andet.

Her et par eksempler, der givetvis vil understøtte dit mål:

Når du nu ved at ‘ulvetimen’ er på vej, Så find noget sjovt og lækkert den kan beskæftige sig med inden urolighederne starter. Endelig INDEN de starter. Ellers vil det opfattes som en belønning, og dermed positiv forstærkning på netop den handling, som du ønsker elimineret.

Du kan f.eks. sætte hvalpen væk, med en spændende beskæftigelse/bide ben/legeting. Du kan med succes benytte et babygitter (Brug aldrig lukkede døre) til adskillelse. Således vil hvalpen ikke føle sig afsondret. Luk lågen op SÅ SNART hvalpen/unghunden er rolig igen.
Man kan naturligvis også benytte haven, hvor hvalpen kan få afløb for sine cirkler og gakkelakker,  inden den lukkes rolig ind i stuen på ny. Lader man hvalpen/unghunden komme ind for tidligt, sættes hvalpen blot bag babylåge/ ud på legepladsen i haven igen – uden at det bliver en straf, det vil nemlig på ingen måde hjælpe hund eller jer.

Personligt synes jeg det mest virkningsfulde er at ændre på hvalpens/unghundens skema. Dvs. lav om på rytmen/rækkefølgende og rutinerne på tidspunktet. Du kan f.eks. vælge at gå en tur med hvalpen, lave play dates, søgeøvelser udvidede steder end blot i huset og haven. Prøv at finde ud af hvad det er der fremkalder gakkelak Ulvetimen. (eksempel: hos mig er det min hvalps babymadres og et stræklagen der nemt kan komme henoveder snuden……. VUPTI SÅ er der fuld gallop og gøen og flåen og vælten alt)

Her er et par eksempler, der ABSOLUT ikke skal gøres:

  • Skubbe, slå og sparke hvalpen væk fra det den er i gang med at bide i
  • Fiksering af hvalpen (det er IKKE et barn)
  • Skrige, gale og råbe ad hunden (Den hører dig ikke i den stemning)
  • Kaste noget efter hvalpen, bare for at chokere/forskrække den

Vær foran… så du ikke bliver gal og skør 😊
Det er helt normalt og meget forståelig adfærd, der ikke må stræffes.
Det bliver bedre – give det tid, da det oftest er hvalpe- og unghundeadfærd.
Husk mit mantra ”Det Ender Godt”…

God fornøjelse!!!