Læs om nytårsangst hos hunde – Læs om DU kan gøre det hele liiiidt nemmere..
Det Gode Hundeliv blev bedt om input til en helsides artikel (s. 15)
Frederiksborg Amts Avis
“Hunde-angst for fyrværkeri”
BANG-BANGE: Christina Højgaard er hundetræner og coach. Her giver hun gode råd til hundeejere om hvordan de bedst kan hjælpe deres firbenede familiemedlemmer op til nytårsaften.
Rudersdal: Hundes angst for fyrværkeri og høæje brag er meget forskellig, og angsten viser sig også i forskellig adfærd hos menneskets bedste ven. Derfor er løsningsmulighederne også individuelle. Det fortæller Christina Højgaard, der er hundetræner og coach.
– Hvis din hund først har udviklet angst for fyrværkeri, passerer det ikke bare af sig selv – desværre. Ofte bliver en uadresseret fyrværkeriangst desværre kun værre med årene, og den kan sågar ende med en angst for helt almindelige lyde som tab af grydelåg, smækken med skraldebøtter, tunede knallerter og den slags, forklarer Christina Højgaard, der til daglig arbejder med personlig hvalpetræning, socialisering og hundetræning.
Den 49-Ã¥rige hundecoach påpeger, at fyrværkeri i hundens verden ofte også bliver associeret med mørke og tordenvejr. Derfor er det vigtigt hele tiden at være opmærksom på hundens reaktioner.
– Jo mindre angst hunden har, des nemmere er det at behandle den. Derfor er det vigtigt, at du om dagen nytårsaften går lufteture, mens det er dagslys. Det meste fyrværkeri fyres af, når det er mørkt om eftermiddagen og om aftenen. Det er en kæmpe fordel, hvis din hund er blevet gået træt og tilfreds, før solen går ned, lyder rådet til alle hundeejere fra Christine Højgaard
Hun opfordrer til, at man undgå hundeluftning, når fyrværkeriet oftest starter efter klokken 18.00.
– Selvom du måske har en “skudsikker” hund, så lad alligevel være med at udsætte den for fyrværkeri. Modne hunde, som ellers har været vant til fyrværkeri og højre brag, kan i takt med at hørelsen bliver dårligere, pludseligt blive angste, fordi de velkendte og ufarlige lyde har ændret karakter i den ældre hunds ører, forklarer hundetræneren og coachen.
Hun peger på, at der ikke skal ret meget til at ændre hundens oplevelse af, hvad der er ok.
– Planlæg hvordan nytårsaften skal forløbet. Anskaf lidt nyt legetøj, måske nogle gode bideting, ben eller lignende. Hvis din hund flygter ind i skabet, ud på badeværelset, under sengen eller på anden vis trækker sig, så giv den lov. Lad være med at forfølge den rundt i boligen, siger Christine Højgaard.
Hundeejere kan også hjælpe deres firbenede familiemedlemmer ved at fyrværkeri-glimt og andet kraftigt lys ikke bliver så synligt gennem vinduerne.
– Det kan være en rigtig god hjælp for hunden, at hænge eksempelvis lagner for vinduerne og lade radioen køre eller noget musik. Det er også vigtigt, at hundeejeren bevarer roen i stressende situationer. skæld ALDRIG hunden ud, men ynk den heller ikke, lyder rådet fra Christina Højgaard.
Hjem, der har fået en hvalp her i løbet af 2017, og derfor ikke aner, hvordan deres hunde reagerer på skud, skal være opmærksomme her i tiden før jul.
– Prøv at lægge mærke til, hvordan hunden reagerer på en skudfyldt actionfilm, eller når skraldebøtterne tømmes af kommunens renovationsmedarbejdere. Hvad sker der med hunden, når hoveddøren smækker med et brag?, spørger Christina Højgaard.
Allerede i tiden op til nytårsaften er der garanti for heksehyl, raketbrag og ulovlige kanonslag. Det giver tid til forberedelse og iagttagelse.
– Der findes midler, som kan forebygge en smule. Halsbånd, piller, dråber, rumspray, homeopatiske midler og receptpligtige produkter. Dansk Kennel Klub sælger CDer med ren ´fyrværkerilarm. Det kan være en rigtig god ide at forsøge sig med. Start med meget lav volumen, og skru så op for larmen gradvist á flere gange dagligt og over flere uger. Men husk samtidig at positivt forstærke oplevelsen for hunden med en sjov stemning eller lækre godbidder, når hunden viser, at den er upåvirket af lyden. Tal med din dyrlæge om din hunds behov, og hvor stor angsten er. Hvis håndskøbsmedicin ikke rækker, og din hund har udviklet angst i sværere grad, kan du tage en snak med din dyrlæge om receptpligtig medicin til at dæmpe hundens symptomer. Det gælder for hunden om at komme igennem december og januar med skindet på snuden, understreger Christina Højgaard, der fortsætter:
– En konstruktiv angstdæmpende mentaltræning skal startes i god tid. Det nytter ikke at påbegynde decideret angsttræning i december. Korrekt angsttræning skal startes i laaaang tid før – faktisk halve år før selve nytåret, hvis det skal være vel implementeret og virke. Fælles for al angsttræning er nemlig, at det er meget lange seje træk, man skal igennem.
Christina Højgaard har en bøn til alle:
– Husk Fyrværkeriloven. Der må kun sælges fyrværkeri fra 15.-31. december, og der MÅ KUN fyres af fra den 27. december og frem til den 1. januar. Det er der mange firbenede gode grunde til, lyder det fra Christina Højgaard.
FAKTA-boks
Navn. Christina Højgaard, Indehaver af Det Gode Hundeliv – Referencer: Er blevet brugt i avisartikler og i radioprogrammer om hunde, har været med i et tv-program med Lisbet Dahl (TV2) og er senest blevet inviteret til at medvirke som hundetræner i “Linses Dyresquad” på TV3/Viafree.
Er pt i gang med at skrive bog om opdragelse af hundeejere.
Hjemmeside: www.detgodehundeliv.dk