Aflivning af skrøner… ekstra

”SKRØNEN om, at hunde er dominante”

(og yderligere når hunden pinker…..så er det vel dominans?):

Det er videnskabelig og anerkendt viden, at hunde udelukkende er dominante mellem artsfæller OG når der er ressourcer involveret. ”Hvad er så ressourcer”? spørger du måske. Jo, ressourcer kan være en løbsk tæve, et kødben, en godbid, en pind/bold ELLER en ejer i den anden ende af snoren.

Vores hunde er eminente til at tilpasse sig os. Men agerer ejer uhensigtsmæssigt/utroværdigt i hundens univers, mister den troen på sin læremester (ejer) og viser mere selvstændighed, endda usikkerhed i visse tilfælde. De fleste menneske der ser dominans i deres hund, altså tolker hundens opførsel som dominant, kan i virkeligheden ofte ændre denne uønskede adfærd, HVIS de laver om på ”omgangstonen”, dvs kommunikation og samarbejde med hunden.

Hunde, der tolkes som dominante, er oftest bange eller usikre. De har vitterligt brug for vores støtte og hjælp til at håndtere situationen. Skældud og straf vil blot gøre ting værre..

Hundepsykologer og adfærdsforskere, har de seneste år alle konkluderet, at relationer mellem hunde er tillært og opstået via erfaring. Dvis IKKE ud fra en motivation om at være den ”dominerende”. SÅ med andre ord: Dominerende forhold mellem dyr udøves uden brug af vold eller trussel om aggression, og derved reduceres muligheden for en konflikt. Det er jo smart!!!!

Hvis du nu sidder og tænker på situationen med genboens hund, der ALTID vil slås og ligger øverst – så har dette INTET at gøre med dominans, snarere om usikkerhed, dårlige erfaringer (en uheldig situation), og evt. en ejer der ikke helt forstår……

Så, hvis du ikke bryder dig om noget din hund gør, vil have eller tilrage sig, så lær hunden det på en pæn og ordentlig facon og med respekt naturligvis. Undlad råberi, rusken, slag over snuden eller ryk i snoren. For, hvis forholdet mellem hund og ejer er baseret på tillid, kærlighed og gensidig respekt, så er udøvelse af magt slet SLET ikke nødvendigt.

Undersøgelser viser, hvordan hundes adfærd er blevet misforstået i generationer: Det har rent faktisk vist sig, at de gamle ideer om hundeadfærd og træning fremkalder flere problemer i forhold til at ændre uønsket adfærd.

At underkaste sig er ikke en påtvunget rolle, som en hund bliver fysisk tvunget til at udføre. Det er et gensidigt accepteret forhold, som er med til at undgå konflikter i flokken.

 Hvad er så al den pinkeri/humpen, som min hundehvalp foretager sig? Er det ikke dominans?

Der findes en variation af pinkehunde. Hunde der pinker andre hunde, hunde der pinker menneskeben og hundeben/hoveder, hunde som pinker børn, og tæver der pinker andre tæver, og så finder vi hvalpe, der pinker A L T hvad de kan få deres forben omkring inklusiv bollebamsen i sofahjørnet….. Alt dette betragtes som tilfældig pinkeri. Denne type af tilfældig pinkeri har ikke noget med parring at gøre… Selv en ung hund, der er fyldt med hormoner kan se forskel på en modtagelig tæve og et bamseben.

Det har som oftest ej heller noget med nydelse at gøre. Selvom det kan have i sjældne tilfælde. MEN en hund rummer temmelig ofte lidt usikkerhed i sociale mødesammenhænge, så når og hvis du får besøg, vil din hunds stressniveau forhøjes. Hunden bliver glad og munter (grænsende til fest) og pinkeriet tager fart. Pinkeri starter oftest i den sene hvalpeperiode eller i starten af unghundeperioden, hvor hormonerne farer rundt i kroppen. Lidt a la hos unge mennesker (!).

Mange fejltolker, at hunden pinker for at udvise dominans. Men glem nu dette ord!  Det ER ikke en afspejling af virkeligheden.

Dominans har faktisk INTET med pinkeadfærden at gøre. Bliv ikke sur, så hundens stressniveau forøges. Bevar dit overblik, flyt hundepoter til jorden, og forsøg at aflede hundens opmærksomhed fra pinkeadfærden – tyggeben, dejligt legetøj – en rolig øvelse uden stres. På denne facon undgår du, at hunden lærer at håndtere stress med pinkeri. Der kan være mange årsager til pinkeadfærd, f.eks. seperationsangst, understimuli, overstimuli, forkert håndtering af hund/ voldsom håndtering, sygdom, smerte og mangel på afslapning.

BUM….

Aflivning af skrøner 5:5

SKRØNE 5:5 – “stress? Eeij, vores hund er bare MEGET aktiv”.

Vild leg, pinde, bold -frisbeekast, for meget motion, træning efter hårde metoder..,.
Stress har mange årsager, og det er hundeejerens ansvar at sørge for sund aktivering af firbenet, så den ikke får stress.

Når dit valg af aktivering bør genovervejes…
I den bedste overbevisning, aktiverer en del mennesker deres elskede hund forkert. I ugens løb (primært hverdage), motioneres/stimuleres/aktiveres hunden med det resultat, at dens krop skaber et højt adrenalin niveau.

Vi ved jo at binyrebarkhormonet adrenalin er hundens “kamphormon” 😜 og altså ikke noget hunden gavnes af konstant – tværtimod..

“Elsker” din hund pindekast, henteboldleg, lange cykelture og joggingture” og er du lettet over hvor træt hunden bliver efterfølgende?
Nogle hundeejere gør disse aktiviteter dagligt, og tænker at de kører deres hund træt og glad (!). 🥊
Indrømmet, kigger man blot på hunden, KAN det jo også måske se sådan ud. Hunden både henter og bringer bold, pind, frisbee etc – for igen at blive stillet selvsamme opgave af dens ejer igen og igen, og med logrende hale og hængende tunge…

Men hunden er hyper fordi ejer skaber et adrenalin-kick, en for høj dosis af hhv adrenalin og nordadrenalin. Med tiden vil dette afstedkomme er aaaaalt for højt niveau af
kortisol generelt i hundens krop. Dette afstedkommer fysiske sygdomme. (Forklaret efter devisen “sporten kort”).

Hvordan aktiverer jeg så min hund tilpas?
Gå ture, hvor din hund tøffer/løber rundt selv. Hvor i laver lidt arbejdsstationer rundt omkring – altså ikke kaste bold/pind, men fx næse arbejde, søge efter godbidder eller emner. Gem dem rundt omkring, så din hund skal TÆNKE løsninger… lav små skægge lydighedstræningspas og ROOOOOS din hund ❤️❤️❤️
Gå i roligt tempo, så din hund ikke skal suse efter dig konstant. Slap selv lidt af med din hund.
Lær at tage din hund med dig (afstemt efter varme/kulde naturligvis) på cafe eller til veninden/familiebesøg. En tur i hovedgaden – med i toget…

Er din hund konstant damp-agtig, eller omvendt – er den altid træt, så er adfærden med overvejende sandsynlighed stressrelateret.
Det er dit ansvar at finde årsag og løsning.

Har du været i niveau med din hund i dag? Bare kløet mave og checket at din hund ikke har flåter, at neglene er fine, ørerne er rene og øjne ligeså? Sådanne hyggestunder bonder hund/ejer. De giver hunden indtryk af at betyde noget. Hvem vil ikke gerne betyde noget???

Aflivning af skrøner 4:5

SKRØNE 4:5 – “trøst ALDRIG din hund, det ødelægger blot dens mod”

Denne skrøne skal ikke forveksles med ynk…

Du ikke bare må, men SKAL altså være der for din hvalp/hund ved store oplevelser, og i det hele taget hvis hunden har behov for tryghed.
Det er en særdeles trist tanke, -hvor mange hunde der ikke finder støtte hos deres ejer når hunden virkelig behøver at vide, at den ikke er alene. Hundens/hvalpens tillid til ejer skal begrundet, og ikke mindst skal din hund være overbevist om, at den da nok skal klare udfordringen, blot NATURLIGVIS ikke alene for du er der for den..,du trøster hvis behov
😪
Hvorfor er vi dog overbevist om, at en hund ikke skal trøstes, når den føler sig bange, stresset, presset?

Svaret; Det oldnordiske syn på, og fastholdelse af lederskabsrolle og dominans, når det omhandler at have hund.
Det forkvaklede lederskabssyn og snak om alfa dit, dut og dat, har i tidernes morgen startet en tsunami af tåbeligheder, der alle er medvirkende til en underminering af ejer/hunds tillidsforhold, og dermed relation og fremtid sammen.

Trøst ENDELIG din hund!! 🥰 Den kan nemlig blive nervøs eller bange i mange situationer. Dette er blot et kort udpluk for eksemplets skyld:

I fremmede miljøer (derfor OBS på Miljøtræning
Når i møder fremmede mennesker
Ved nye “hundevenner”
ved høje lyde fx i køkkenet, ved støvsugning.
Når du passerer et stillads, bildøre der smækker, fyrværkeri etc etc.

Forskel mlm TRØST og YNK:

Trøst:
Berøring IKKE kramme! Hyggelig pludren til hunden, gerne afmystificering, hvis hunden er klar til det. Du kan også vælge at gå “udenom”, og prøve en anden dag på ny👍🏿
Hormonet (også nævnt i mine tidligere kærlige behandling af skrøner) OXYTOCIN, altså lykkehormonet udløses ved berøring SÅ nus indenfor hundens sprog!

OXYTOCIN nedsætter angst, stress og frygt OG øger tryghed samt tillids/sympatiføkelsen. Det er selvklart positivt.

Ynk:
Hvis vi fastholder/roser/værdsætter hvalpen/hunden i sin tilstand af at være bange, stresset, frygtsom.

Aflivning af skrøner 3:5

SKRØNE 3:5 – Hunden skal kende sin plads i hierakiet…

Here goes:
De konkrete, kontante hundeudsagn, som havde bidt sig godt fast i hundeverdenen, startende for 40-50 år siden, er forhåbentlig ved at være gennemhullet og modbevist af både hundesagkyndige, hundepsykologer og instruktører – OG DOG!!!

I stedet for at straffe hunden fysisk har det i en årrække været plausibelt at sige ”at arbejde med sit lederskab”.
Men altså (suk) dette viser sig ofte at være to sider af samme sag. Jeg hører til stadighed hundeejere udtale, at man da skal passe på at hunden ikke overtager lederrollen i hjemmet. Hunden må ikke dominere, vise trods eller protestere, etc.

Nu MÅ det altså stoppe!

Det er i den grad “old news” og voldsomt forkert, hvis man tror at hunde har behov for at deres ejer manifesterer sig via fysisk overlegenhed, råb, truen, manglende albuerum til “bare at få lov at være hvalp” etc etc…..

En hel del hundemennesker tror (og frygter), at hvalpen/hunden bliver problematisk og udfordrende, når man ikke er streng og sætter den på plads. Det er 100% fejlagtigt. Vær kærlig og sød. Forkæl din hvalp, gå ned i dens miljø -leg og nus…behandl den venligt. Træn positivt. Det vil aldrig afstedkomme en aggressiv hund, men helt enkelt en rar og venlig een.

Aggression fødes IKKE af forkælelse og kærlighed.

Tværtimod. Det kommer oftest af, at man kommanderer, retter og opfører sig autoritært.
Der er videnskabelig evidens mellem autoritær opdragelse og adfærdsproblemer – både hos hunde og børn.

Hvalpen og den voksne hund kopierer dig, som den kopierer sin mor, sine søskende og senere i livet evt. også andre hunde. Så hvis du selv er venlig og rar, får du også en venlig og rar hund.

Glem alt om lederskab!
Det er på tide at tænke anderledes, for det er bare en SKRØNE at arbejde ud fra et lederskab…Vær istedet en super rollemodel for din hund.

– Tag dig tid –

Vores hunde har ikke behov, ej heller lyst at udfordre os. DET ER IKKE det der sker. Hvis du føler dig udfordret af din hund, har det givetvis tråd i en hormonel udvikling hos hunden/hvalpen dvs en ubevidst fase der skal guides i den rigtige retning.

“slut DUT”.

Stærkt inspireret af min læremester og guru, hundepsykolog Anders Hallgren ❤️

Aflivning af skrøner 2:5

SKRØNE 2:5
-Hvalpe må ikke ligge i sengen

Langt størstedelen af hvalpe “sover” den allerførste nat i deres nye hjem, i køkkenet, bryggerset (kælder(!!!😱😱) )eller et andet sted i hjemmet – langt væk fra soveværelset.

Men hvorfor det?
Din hvalp har i minimum otte uger “bunket” tæt sammen med sine kuldsøskende OG sin mor. Den vil føle sig ekstremt utryg ved at være helt alene og isoleret. Hvalpen vil sandsynligvis hyle og pibe i længsel efter sin mor. Helt uden at vide det, er du/vi nu startet med at forme en separationsangst, som vil/kan dukke op senere i hvalpens liv.
En hvalp er en baby!!!! Går du på mine hvalpehold, har du hørt det til hudløshed😘

Det er en SKRØNE, at du ikke må have din hund med ind i soveværelset, sengen eller sofaen.
Hvis du ønsker at have din hund i sofaen eller sove sammen med den i sengen, er det fuldstændig op til dig (skift af sengetøj er vel ikke som sådan et problem?). Du kan endda argumentere for det.

Vil du ikke have din hvalp i soveværelset, kan du sove på en madras i stuen den første tid. Senere kan hvalpen langsomt vænnes til at sove i sin kurv.

Din Babyhvalp har behov for at ligge tæt og høre dit hjerteslag, høre dig smaske, prutte og bevæge dig. Hvalpe bliver beroliget og udskiller hormonstofferne oxytocin og vasopressin, når de ligger tæt på denne måde.

OXYTOCIN udløser tryghedsfølelse og velvære. Dertil knyttes jeres bånd, som også du får behov for -i din hundeuddannelse. OXYTOCIN påvirker ligeledes din hvalps evne til at relatere og agere i større sociale relationer, samt i håndtering af stress.

VASOPRESSIN er et antidieuretisk hormon (ADH), der I nyrerne virker nedsættende på urinudskillelsen. SÅ du mindsker I virkeligheden din hvalps behov for at tisse i løbet af natten, og husk: en dyb søvn gavner hvalpens balance i alle henseender!

Aflivning af skrøner 1:5

Skrøne 1:5

-at irettesætte din hvalp, fordi vi kopierer hvad hundemor gør – er nok den værste og den mest skadelige skrøne …

Skrønen er voldsomt ødelæggende for din babyhvalps følelsesmæssige udvikling. Resultatet bliver et lavt selvværd, selvtillid og selvsikkerhed og mindre nysgerrighed, som ødelægger din hunds motivation og handlekraft.

Irettesættelse samt skældud giver din hund kognitive vanskeligheder, når det gælder problemløsning, koncentration, sociale evner og meget meget andet. Det kan vi nikke til, når det gælder vores børn, og hundemor er skam også klar over det.

Ignorer og afled !!! – En sund hundemor vil aldrig irettesætte sine hvalpe. Hun vil hverken ruske dem i nakken, slå dem, vende dem på ryggen, bide dem eller på anden måde være fysisk overlegen. En ægte hundemor vælger altid ignorering og afledning.

Vælger vi løsninger, der undertrykker eller skræmmer hvalpen, vil den få mange flere problemer senere i deres liv. Det kan godt være, at du ikke ser det som et problem, at din hund mangler selvtillid og er bange for at tage initiativer, men det går ud over din hunds trivsel, dens livskvalitet og sundhed. Resultatet kan sagtens blive adfærdsproblemer eller behandlingskrævende sygdomme.
“Citat SLUT. !”